Jak na kancelářské osvětlení

Věděli jste, že špatně zvolené osvětlení může snížit pracovní výkonnost vašich zaměstnanců? Podívejte se s námi, jak správně osvětlit kancelář a připravit tak optimální podmínky pro práci.

Vliv světla na výkon pracovníků

Je všeobecně známo, že světlo působí na psychiku člověka. Pro jakoukoliv činnost se nejlépe osvědčilo denní světlo. Pokud však nemáme nemožnost osvětlit celou kancelář denním světlem, je zapotřebí využít umělé zdroje záření.

Na většině žárovek najdete údaj o tzv. barevné teplotě, (zda se jedná o teplé, ev. studené bílé světlo). Zatímco teplé bílé světlo se hodí pro relaxaci, studené bílé světlo využijete třeba právě v kanceláři. Zlepšuje totiž pozornost a koncentraci pracovníků.


Osvětlení kanceláří a normy

Osvětlení vnitřních prostor se řídí normou ČSN EN 12464-1 z března 2004 (a novějších verzích). 

Pro kancelářské práce je doporučeno:

  • osvětlení cca 300-500 lx, pro technické kreslení více
  • hodnota Ra (tzv. index barevného podání; věrnost barevného vykreslení při dané žárovce v porovnání s denním světlem) minimálně 85 %. 


Světelné zdroje v kanceláři

Po umístění kancelářského nábytku je zapotřebí zvážit druh osvětlení, množství světelných zdrojů a jejich rozmístění (s maximálním využitím denního světla). 

Zdrojem největšího množství světla bude hlavní (centrální) osvětlení, které by mělo vyzařovat denní světlo, ev. studené bílé, pro zvýšení výkonnosti zaměstnanců. Pokud tento druh osvětlení nainstalujete tak, že se bude odrážet na rozlehlé ploše (ideálně zdi), znásobíte tím jeho účinek.

Dále je vhodné využít doplňkové zdroje světla na každém pracovním stole, např. stolní či nástěnná lampa. Tu ocení pracovníci zejména v zimních měsících a během práce ve večerních hodinách. Zde je třeba dbát na to, aby lampa nevytvářela na pracovní ploše stín, který by komplikoval zaměstnanci práci. Ale také by neměla oslňovat, což zajistí neprůhledné stínidlo, které by mělo krýt celý zdroj záření.


Provedení světelných zdrojů v kanceláři

Pokud nechcete trávit čas „skákáním“ po židli a oprašováním světel, dejte přednost zápustným svítidlům. V rozlehlých kancelářských prostorách se osvědčila panelová svítidla.

Na trhu jsou také LED pásky či bodová svítidla, pro které je možné v kanceláři najít uplatnění.


Máte zájem o konzultaci nebo se chcete sejít osobně?

Napište nám a my se Vám do 24 hodin ozveme zpátky, nebo nám pošlete nezávaznou poptávku

Nebo volejte

777 647 215